Bijzondere objecten

Publicaties over ons werk

hotel central

Hotel Central

Sinds 1896 is dit pand, inclusief kelders, in gebruik als hotel/restaurant. Van groot historisch belang zijn met name de tweebeukige kelders uit de 16e-eeuw. Opmerkelijk is dat deze kelders pas uit het begin van de 14de eeuw zijn aangebracht. Het woonhuis fungeerde eerder onder andere als hoofdwacht (na 1671) en postkantoor (vanaf 1869).

pc amsterdam

PC Amsterdam

Volgens de bouwtekeningen was boekhandelaar H.M. Werker de opdrachtgever. Een van de tekeningen noemt daarnaast J.G. van Bree. De eerste bewoners die we terug konden vinden waren de advocaat Sijbrand van Haersma Buma en zijn gezin, die hier van 1877 tot 1881 woonden. Die Buma is een betovergrootvader van de politicus en huidig CDA-leider met dezelfde naam.

broederhuis veghel

Broederhuis Veghel

Aan de oorsprong van het Broederhuis is nog een stuk mysterie verbonden. Hoewel een groot deel van het gebouw volgens de gevelankers namelijk uit 1821 stamt, zijn er bij restauraties nog oudere elementen ontdekt. Het vermoeden is dan ook dat het pand nog wel 50 jaar ouder zou kunnen zijn en dus stamt uit eind 1700.

Bekijk hier het artikel gepubliceerd in de Mebest Magazine.